Festivaali

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on järjestetty jo noin 30 vuoden ajan. Se on kävijämäärältään suurin elokuva-alan tapahtuma Suomessa, ja sen aikana esitetäänkin joka vuosi yli 100 elokuvaa. Tyypillisesti Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla nähdään paljon valtavirrasta poikkeavia elokuvia, joissa käsitellään rankkojakin aiheita. Festivaalin alkuaikoina ohjelmisto painottui aasialaisiin filmeihin. Erityisen yleisiä olivat Aasiassa tuotetut kauhuelokuvat. Nykyään Rakkautta & Anarkiaa esittää elokuvia joka puolelta maailmaa ja tarjonta on vuosi vuodelta laajempaa.

Festivaalin elokuvatarjonnassa on paljon tuntemattomampia filmejä, esimerkiksi Suomessa harvemmin nähtäviä Bollywood-elokuvia. Vuodesta 2008 asti tapahtumassa on jaettu palkinto yhteistyössä Finnkinon kanssa. Yleisöäänet ratkaisevat ja voittaja saa mainostilaa Episode-lehdessä sekä valtakunnallisen elokuvateatterilevityksen. Suurin osa festivaalin näytöksistä pidetään Helsingissä, mutta Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali järjestää esityksiä myös esimerkiksi Jyväskylässä, Lahdessa ja Tampereella. Varsinaisen festivaalin lisäksi Rakkautta ja Anarkiaa tarjoaa joka vuosi kiertueen, jonka aikana festivaalin ohjelmistoa on mahdollista nähdä muuallakin Suomessa.

Elokuvat

Festivaalin ohjelmisto ei koostu tyypillisistä elokuvateattereiden filmeistä, vaan valkokankaalla nähdään paljon myös tuntemattomampia ja valtavirrasta poikkeavia elokuvia. Rakkautta ja anarkiaa -festivaali näyttää rohkeasti ristiriitaisiakin elokuvia; sellaisiakin, joita Suomessa ei ehkä muuten nähtäisi. Tarjonnasta voi löytää sekä tunnettujen että uusien lupauksien hienoa elokuvataidetta. Joidenkin elokuvien kautta ohjaajat ovat myös halunneet käsitellä elämän pimeämpää puolta. Festivaalijohtaja Pekka Lanerva onkin saanut vastata paljon näitä filmejä koskeviin kysymyksiin. Vastauksessaan Lanerva on painottanut elokuvien tärkeyttä vaikeiden asioiden käsittelyssä.

Rakkautta ja Anarkiaa -ohjelmisto on monipuolinen ja kattaa kaikki ikäryhmät. Elokuvia riittääkin indie-elokuvista aina elämäkertoihin ja lyhytelokuviin. Leffafanien on mahdollista saada myös oma lyhytelokuvansa festivaalille. R&A Shorts on festivaalin lyhytelokuvatapahtuma, joka kokoaa yhteen jopa lähes 200 lyhytelokuvaa. Tapahtuma painottuu paljon kotimaisiin ja pohjoismaisiin filmeihin. Tapahtuma on kilpailu ja tarjoaa siis loistavan mahdollisuuden pohjoismaiden nouseville kyvyille, kuten elokuva-alan opiskelijoille. Myös yleisöllä on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Eri teemoja käsitteleviä elokuvia löytyy siis laidasta laitaan.

Festivaali

Rakkautta ja anarkiaa on suomalainen, joka syyskuussa järjestettävä suuri elokuvatapahtuma, joka sai alkunsa vuonna 1988 kun Kulttuuriyhdistys Image järjesti samannimisen elokuvan mukaan nimetyn elokuvaviikon. Suuri tapahtuma yhdistää elokuvien harrastajat ja ystävät joka ikäryhmästä. Merkittävä osa Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin näytöksistä nähdään Helsingissä, mutta joka vuosi näytöksiä järjestetään vaihtelevasti myös muualla Suomessa. Tänä vuonna Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali järjestetään 19.-29.9.2019. Kyseessä on siis reilun viikon pituinen elokuvajuhla, missä voi päästä myös näyttämään omia taitojaan elokuvanteossa.

Festivaalilla saattaa olla tavanomaisten näytösten lisäksi myös muita mielenkiintoisia elokuvatapahtumia, kuten esimerkiksi avajaisjuhlia, ulkoilmanäytöksiä, elokuvavisoja ja lastentapahtumia. Lastenohjelmassa on esimerkiksi nähty suosittuihin Hannele Huovin kirjoihin perustuva Urpo ja Turpo -klassikko restauroituna versiona. Lisäksi festivaalilla on esitetty kulinaarinäytös huippukokista kertovan elokuvan ja kuuden ruokalajin illallisen kera. Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla on myös vieraillut elokuva-alan kunniavieraita, esimerkiksi Spike Lee, joka on voittanut muun muassa Oscar-palkinnon vuonna 2015. Festivaalien ohjelma on siis todellinen elämys mitä erilaisemmille kävijöille.

Kiertue

Vuosittainen Rakkautta ja anarkiaa -kiertue koostuu kirjavasta ohjelmistosta. Kiertue järjestetään syksyisin varsinaisen festivaalin jälkeen, ja sen ohjelma julkaistaan elokuussa. Ohjelmistossa on kotimaisia indie- ja lyhytelokuvia sekä kansainvälisiä elokuvia. Lisäksi kiertueella nähdään lastenelokuvia. Taidetta tulvivien päivien aikana nähdään siis monille ikäryhmille ja moneen makuun sopivia elokuvia. Kiertueohjelmiston ja sen eri päivien tarkemmat aikatiedot löytyvät viralliselta Rakkautta ja Anarkiaa -sivustolta. Festivaalin henkilöstö auttaa myös mielellään, jos joku haluaa järjestää oman Rakkautta ja Anarkiaa -kiertuenäytöksen tai tapahtuman.

Kiinnostuneilla tahoilla on mahdollisuus päästä näytösten järjestäjiksi. Elokuvat välitetään paikalle verkkojakelupalvelun kautta, ja ne ovat DCP-formaatissa. Näytöksiä voivat järjestää esimerkiksi erilaiset tapahtumat tai elokuvakerhot. Järjestäjän vastuulle jää myös itse näytöksen järjestäminen ja näytöksen markkinointi. Apuna kiinnostuneelle tekijälle tarjotaan myös valmis opas elokuvatapahtumiin liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi velvoitteista. Järjestäjä saa myös käyttöönsä festivaalin kustomoidut markkinointimateriaalit, joista voi viimeistellä esimerkiksi oman mainoksen. Näytöksen järjestämisestä kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä suoraan festivaalin henkilökuntaan, esimerkiksi Rakkautta ja Anarkiaa -verkkosivuston kautta.

Miten festivaaliin voi osallistua?

Suurin osa näytöksistä näytetään Helsingissä, joten fanit joutuvat usein matkustamaan Helsinkiin nähdäkseen haluamansa näytöksen. Esityksiä järjestetään vaihtelevasti joka vuosi myös muualla Suomessa. Tarkempia tietoja saa kyseisen vuoden festivaaliohjelmasta, joka julkaistaan elokuussa. Ohjelmaan voi myös tutustua Rakkautta ja Anarkiaa -verkkosivustolla. Netistä näkee myös esimerkiksi kiertueaikataulun ja tapahtumien esityspaikat. Rakkautta ja Anarkiaa -sivustolla osoitteessa hiff.fi voi myös ostaa yksittäislippuja, sarjalippuja ja katalogeja tapahtumaan. Joihin osiin ohjelmasta voi olla jopa vapaa pääsy. Tarkemmat tiedot voi aina tarkistaa festivaalin henkilökunnalta.

Ajankohtaista

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla työskentelee joka vuosi yli 200 vapaaehtoista. Työtehtävinä voivat olla esimerkiksi valokuvaaminen ja asiakaspalvelu. Festivaalin vapaaehtoisia yhdistää tietenkin rakkaus elokuviin. Vapaaehtoisia haetaan joka vuosi, joten jos festivaalityö kiinnosta, tämä saattaa olla unelmatyö. Vapaaehtoistyötä voi hakea festivaalin virallisen sivuston kautta. Rakkautta & Anarkiaa on myös laajenemassa, sillä festivaali aloittaa oman esityssarjan Korjaamo Kino Bio Rexissä ja käynnistää ympärivuotisen esityssarjan. Tähän sarjaan kuuluu muun muassa uutuuksia, ennakkonäytöksiä, erikoisnäytöksiä ja festarilöytöjä, unohtamatta elokuvahistorian helmiä.

 

 

3 thoughts on “Festivaali

  1. I just like the valuable information you supply for your articles.
    I’ll bookmark your weblog and check once more here regularly.

    I’m reasonably certain I’ll be informed lots of new stuff right here!

    Good luck for the next!

  2. I don抰 even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *