Filmiteollisuudella

Suomen Filmiteollisuudella on merkittävä rooli Suomen elokuvahistoriassa

Ennen Suomen Filmiteollisuuden perustamista Erkki Karu oli Suomi-Filmi Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Vuonna 1929 pääosin Yhdysvaltoihin kohdistunut lama vaikutti myös Suomen talouteen ja ajoi Suomi-Filmin ottamaan suuria pankkilainoja. Yhtiö otettiin lainojen vuoksi tarkkailuun, mutta se sai jatkaa toimintaansa. Silti rahaongelmien takia Karun ja Suomi-Filmin johtokunnan välille kehittyi ylipääsemätön ristiriita. Karu jättikin lopulta yhtiön vuonna 1933 ja päätti perustaa uuden yrityksen. Seurauksena Erkki Karu perusti Suomen Filmiteollisuuden vuonna 1934.

Suomen Filmiteollisuutta Erkki Karun kanssa perustamassa olleet varatuomari Niilo Lahtinen ja professori Viljo Ylöstalo lopettivat johtokunnassa jo heti seuraavana vuonna. Tilalle tuli uusia nimiä, kuten yhtiön tulevaisuuden kannalta tärkeä Toivo Särkkä. Yhtiön perustajaa, Erkki Karua, pidetään suomalaisen elokuvateollisuuden varsinaisena isähahmona. Hän oli elokuvakäsikirjoittaja, -tuottaja ja -ohjaaja. Karu kuitenkin kuoli kaksi vuotta yhtiön perustamisen jälkeen joulukuussa 1935. Karu ehti ohjata SF:lle kolme elokuvaa, joihin kuuluvat “Syntipukki” ja “Roinilan Talossa”.

Toivo Särkkä – SF:n kehittäjä

Erkki Karun kuoltua yhtiölle tarvittiin uusi toimitusjohtaja. Toimeen valittiin johtokunnassa jo aiemmin toiminut Toivo Hjalmari Silén, tuolloin nimeltään T.J.Särkkä. Nuorempana Särkkä oli ollut venäjän kielen opiskelija yliopistolla. Sittemmin hän toimi sekä pankinjohtajana että toimitusjohtajana Kansan Työssä, joka tunnetaan nykyään nimellä Suomalaisen Työn Liitto. Elokuvien parissa Särkkä toimi tuottajana ja ohjaajana. Hän onkin ohjannut muutamia SF:n kuuluisimpia tuotantoja, kuten “Suomisen Perhe”, “Kulkurin Valssi” ja “Juha”. Yhteensä Särkkä ohjasi 49 elokuvaa.

Särkän erinomaisen johtajuuden ansiosta SF kasvoi mahtavaksi elokuvayhtiöksi. Siitä tulikin lyhyessä ajassa Suomen suurin elokuvavalmistamo. Parhaimpina vuosinaan yhtiö julkaisi yli kymmenen elokuvaa vuodessa, mikä olikin uskomaton tahti. Yhtiöllä oli myös Helsingissä Pohjoismaiden kaikkein suurimmat elokuvastudiot Suomen Pankin entisten tennishallien tiloissa. SF tuotti useita elokuvahistoriaan jääneitä elokuvia ja sen palveluksessa oli vuosien aikana useita elokuvien eri alojen lahjakkuuksia. Se joutui kuitenkin hakeutumaan konkurssiin vuonna 1965 ja vuonna 1971 sen toiminta lopetettiin.

SF:n suurimmat tekijät

Suomen Filmiteollisuuden elokuvien parissa on työskennellyt useita suurnimiä. Listoilla olleisiin ohjaajiin lukeutuu niin jo aiemmin nimeä tehneitä kuin myös aloittelijoitakin. Osasta ensi kertaa SF:llä toimineista ohjaajista tulikin koko kansan tuntemia elokuvamaailman uranuurtajia. Matti Kassilan ensimmäinen pitkä elokuva “Isäntä soittaa hanuria” vuodelta 1949 on SF:n tuottama. Tämän jälkeen Kassila työskenteli SF:lle ohjaten kaksi elokuvaa vuodessa. Myös Suomen kansallisohjaajana pidetty Edvin Laine teki esikoisohjauksensa, “Yrjänän Emännän Synti”, juuri Suomen Filmiteollisuudella.

Muita SF:n ohjaajia vuosien varrella ovat olleet Mikko Niskanen ja Åke Lindman, jotka tekivät yhtiössä esikoisohjauksensa. Lisäksi ohjaustöitä ovat tehneet Aarne Tarkas, Ville Salminen ja Jack Witikka. Myös yhtiön palveluksessa erilaisissa muissa tehtävissä on vuosien saatossa työskennellyt useita nyttemmin tunnettuja nimiä. Esimerkiksi lavastajana on toiminut Karl Fager, säveltäjänä Toivo Kärki ja äänittäjänä Pertti Kuusela. Käsikirjoittajina SF:n toimitusjohtaja Särkän lisäksi on toiminut Mika Waltari, Reino Helismaa ja Aarne Tarkas.

SF:n tunnetuimmat elokuvat

SF on tuottanut useita rakastettuja, suomalaisia elokuvia. Kaksi Suomen kaikkien aikojen suosituinta elokuvaa ovat SF:n tuotantoa. Edvin Laineen “Tuntematon Sotilas” vuodelta 1955 on itseoikeutetusti tämän listan katsotuin elokuva. Kakkosena on Toivo Särkän ohjaama “Kulkurin Morsian” vuodelta 1941. Kymmenen katsotuimman elokuvan joukkoon sijoittuu myös vielä kaksi muuta Suomen Filmiteollisuuden elokuvaa. Toivo Särkän “Kaunis Regina”, myöskin vuodelta 1941, on listan kuudentena. Kahdeksannella sijalla on Ville Salmisen “Kaunis Veera” vuodelta 1950.

Esikoisohjauksensa SF:llä tehneiden ohjaajien merkittävin elokuva on Mikko Niskasen vuoden 1962 elokuva, “Pojat”. Elokuvaa pidetään yhtenä suomielokuvan suurimmista ja se sai hyvät arvostelut jo ilmestyttyään. Tunnettuja töitä ovat myös Vilho Ilmarin “Nummisuutarit” vuodelta 1938, Toivo Särkän “Lapatossu” vuodelta 1937 sekä “Aatamin puvussa, ja vähän Eevankin”, joka on Ossi Elstelän ohjaus vuodelta 1940. Listalle kuuluu myös Matti Kassilan vuonna 1960 ohjaama “Komisario Palmun erehdys”, joka on ensimmäinen ja kaikkein arvostetuin Palmu-elokuva.

Suositut sarjaelokuvat

Yhtiö tuotti myös suosittuja sarjaelokuvia. “Suomisen Perhe” oli alun perin tehty radiokuunnelmaksi, mutta sen saavutettua suuren yleisön suosion, siitä päätettiin tehdä elokuva. SF tuottikin kaiken kaikkiaan kuusi “Suomisen Perhe” -elokuvaa. Vieläkin suositumpia ovat olleet sarjassa tuotetut “Pekka ja Pätkä” -elokuvat. Tosin näiden elokuvien suosio on tullut vasta ajan myötä. Aikanaan niitä kritisoitiin ja niiden katsottiin olevan lastenelokuvia, mitä ne kuitenkaan eivät olleet. Yhteensä “Pekka ja Pätkä” -elokuvia tehtiin 13 kappaletta.

SF:n merkitys ja vaikutus Suomen elokuvateollisuuteen

Suomen Filmiteollisuuden vaikutus suomalaisen elokuvan kehitykselle on ollut mittava. Etenkin Särkän vaikutus yhtiössä on ollut tärkeää. Hänen määrätietoisella otteellaan yhtiö kasvoi nopeasti ja otti riskejä käyttäessään uusia, lahjakkaita ohjaajia. SF:n aikanaan tuottamia elokuvia katsotaan edelleen ja niistä pidetään yhtä paljon kuin ilmestymisaikanaan. Niitä käytetään myös opetustarkoituksessa suomielokuvaan ja Suomen historiaan tutustuttaessa. SF:n elokuvat ovat olleet niin ikonisia, että jokainen suomalainen varmasti tunnistaa ainakin yhden, ellei useitakin, näistä pidetyistä elokuvista nimeltä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *