Parhaat suomalaiset elokuvat

Kymmenen parasta suomalaista elokuvaa

1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä ovat peräisin ensimmäiset suomalaiset elokuvat, jotka olivat siihen aikaan mykkäelokuvia. Elokuviin löydettiin ohjaajat ja näyttelijät teatterista. Suomen elokuvan kulta-aikana pidetään 1930- ja 1940-lukuja, jolloin ilmestyivät myös ensimmäiset äänielokuvat. Niinä vuosina lähes jokainen elokuva saavutti 400 000 – 1 000 000 katsojaa. Tänä päivänä suomalainen elokuvatuotanto on täysin riippuvainen julkisesta tuesta, ja nimenomaan pitkissä elokuvissa Suomen elokuvasäätiö on lähes aina tukijana. Elokuva-alan merkittävin palkinto on Jussi-palkinto, jota on jaettu vuodesta 1944.

Suomen elokuva historialla on yli satavuotiset juuret, jonka takia matkalle mahtuu monenlaista, -näköistä ja -kuuloista elokuvaa; pois lukien kaikki ensimmäiset 1900-luvun mykkäelokuvat. Ensimmäinen suomalainen mykkäelokuva on nimeltään Sylvi, ja se sai ensi-iltansa vuonna 1913. Tässä artikkelissa kerrotaan Suomen kymmenen parasta elokuvaa. Katsojalukujen perusteella on hyvä arvioida elokuvan suosio, ja Suomessa oikeasti suosittuja, yli miljoonan katsojan, elokuvia on vain neljä koko elokuva historian ajalta. Niistä tullaan mainitsemaan tässä tekstissä kolme.

Suomen katsotuin elokuva

Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva on Väinö Linnan romaanin perustuva Tuntematon Sotilas. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1955, ja sen on ohjannut Edvin Laine. Elokuva kertoo konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodan aikana. Elokuvan on nähnyt 2,8 miljoonaa katsojaa. Elokuva esitettiin ensimmäisen kerran kutsuvierasnäytöksenä muutamaa päivää ennen varsinaista teatteriensi-iltaa. Kutsuvierasnäytöksessä oli Väinö Linnan sodan aikainen yksikkö, elokuvan tuottajat ja näyttelijät, sekä Suomen sotilasjohdon ja hallituksen edustajia. Koko näytöksen tuotto lahjoitettiin sotainvalidien hyväksi.

Lähes 50 vuoteen suomalaiset elokuvat eivät saavuttaneet miljoonan katsojan rajapyykkiä elokuvateattereissa, kunnes 2017 nähtiin kolmas filmatisointi Tuntemattomasta Sotilaasta. Elokuva perustuu edelleen Väinö Linnan romaaniin, mutta poiketen alkuperäisestä, se syventyy jatkosodassa taistelevien sotilaiden lisäksi myös kotirintamalla kotia hoitavien vaimojen elämään. Aku Louhimiehen ohjaama versio sai neljä Jussi-patsasta, ja se oli ehdolla yhteensä 11 kategoriassa. Katsojaluvuissa elokuva teki historiaa, sillä sen on tähän mennessä nähnyt huimat 1 020 602 katsojaa.

Sotaelokuvien suosiosta huumorielokuviin

Vuonna 1985 nähtiin toinen filmatisointi Tuntematon Sotilas -elokuvasta. Elokuvan ohjasi Rauni Mollberg, jonka etuna elokuvaa tehdessä oli, että hän tunsi Väinö Linnan henkilökohtaisesti. Elokuva kiinnosti yleisöä ja se oli vuoden 1985 katsotuin elokuva 590 000 katsojalla. 1968 nähtiin historiallinen draamakomedia Täällä Pohjantähden Alla, joka on kaikkien aikojen neljänneksi katsotuin elokuva. Se kertoo Suomen historian käännekohdista vuosina 1800 – 1900. Elokuva sai kolme Jussi-patsasta, ja sen on ohjannut Edvin Laine. Elokuvan on nähnyt 1 020 000 katsojaa.

Kaikkien tuntema iki-ihana rämäpää Uuno tuli tunnetuksi 1973 valmistuneesta Uuno Turhapuro -elokuvasta. Kokonaisuudessaan Uuno-elokuvia on tehty 19, ja ensimmäisen Uuno Turhapuro -elokuvan ohjasi Ere Kokkonen. Ensimmäisen Uunon kävivät katsomassa 613 409 katsojaa. Kriitikot eivät pitäneen Uuno-elokuvista lainkaan, mutta katsojat rakastivat niitä. Vuonna 2006 tuli elokuviin Matti-elokuva, joka kertoo samannimisestä mäkihyppääjästä, Matti Nykäsestä. Elokuva kertoo fiktiivisesti Nykäsen elämäntarinaa ammattiuran lopusta ja julkisuudesta. Elokuvan ovat nähneet 461 665 katsojaa, ja sen on ohjannut Aleksi Mäkelä.

Viihdyttävimmät suomalaiset elokuvat

Pahat pojat ovat 2000-luvun toiseksi katsotuin elokuva, joten se on suomalaiselle elokuva alalle merkittävä elokuva. Pahat pojat julkaistiin 2003, ja se keräsi 614 628 katsojaa seuraamaan neljän veljeksen tarinaa, joka on saanut inspiraationsa Koististen veljesten eli “Euran Daltonien” elämästä. Ohjaajana toimi Aleksi Mäkelä ja elokuva voitti kaksi Jussi-palkintoa. Pahat Pojat on komediallinen rikosdraama, joten sen vaikutusta Suomessa niin kutsuttuun jäljittelyrikollisuuteen tutkittiin poliisiammattikorkeakoulussa, jossa todettiin sen nostaneen jonkin verran rikollisuutta Suomessa.

Vuonna 2015 Luokkakokous-elokuvan kävi katsomassa 505 000 ihmistä. Taneli Mustosen ohjaama elokuva sai kriitikoilta huonot arvostelut, mutta katsojat pitivät elokuvasta, jonka takia se valittiin yleisön suosikkielokuvaksi Jussi-gaalassa vuonna 2016. Luokkakokous käsittelee hieman samanlaista huumoria kuin Uuno-elokuvat, jonka takia kumpikaan ei ollut kriitikoiden mieleen, mutta ne uppoavat suomalaiseen huumoriin. Luokkakokous teki historiaa, sillä elokuvalla oli eniten katsojia ensimmäisenä esityspäivänään koko Suomen elokuva historiassa. Se ylti myös 2015 vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi.

Vuoden 2018 katsotuin elokuva

Katsojaluvut elokuvissa on tasaiseen tahtiin tippuneet, ja suurena vaikuttajana tähän voidaan pitää varsinkin suoratoistopalveluita, jotka monen kohdalla korvaavat perinteiset käynnit elokuvissa. Vuonna 2018 päästiin vähän reilu 300 000 katsojaan yhdessä elokuvassa. Iloisia Aikoja, Mielensäpahoittaja on Tiina Lymin ohjaama jatko-osa Mielensäpahoittajalle, ja se perustuu Tuomas Kyrön romaaniin. Se on tällä hetkellä katsotuin suomalainen elokuva. Yksi vaikuttaja tähän on varmasti se, miten päähahmoon moni suomalainen samaistuu. Elokuva oli viidessä kategoriassa Jussi-ehdokkaana.

Suomen ensimmäinen äänielokuva

Koska suomalainen elokuvateollisuus on käynnistynyt jo 1900-luvulla, löytyy sieltä yksi merkityksellinen elokuva koko Suomen historiassa. Aatamin puvussa… ja vähän Eevankin -elokuva on Suomen ensimmäinen äänielokuva ja se näytettiin elokuvissa vuonna 1931. Vaikka äänikohtaukset olivat lähinnä laulamista, on elokuva oikeutettu kantamaan ensimmäisen äänielokuvan titteliä. Siihen aikaan oli vain mustavalkokuvia, niin myös tämäkin. Se perustuu Agapetuksen eli Yrjö Soinin romaaniin. Kriitikko luonnehti elokuvaa absurdiksi pönttöilyksi, mutta se oli silti aikansa katsotuimpia elokuvia.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *