Suomalaiset elokuvat

Löydät nyt kaikki kotimaiset elokuvat helposti samalta sivulta, osoitteesta suomileffa.fi.

Tervetuloa Suomileffaan! Ensikertalaisille on esittely tarpeen: mistä tässä sivustossa on oikein kyse? Täältä voit löytää artikkeleja kaikesta suomalaiseen elokuvaan liittyvästä. Ajankohtaisista uutisista – kuten esimerkiksi filmifestivaaleista tai vaikka hiljattain jaetuista palkinnoista – ihanan nostalgisiin teksteihin vaikkapa menneen ajan Suomi-Filmeistä, tai listauksia parhaista suomalaisista elokuvista kautta aikojen. Onko tähtiohjaaja Aki Kaurismäeltä tulossa uusia elokuvia? Mitkä suomalaiset elokuvat ovat saaneet suosionosoituksia Cannesin filmifestivaaleilla? Mitä kuuluu suomalaisille näyttelijöille maailmalla? Vastauksen kaikkeen tähän – ja paljoon muuhunkin – voit löytää täältä!

Suomileffassa parasta on juuri se, että kaikki suomalaiseen elokuvaan liittyvä on helposti löydettävissä samalta sivulta: ei tarvitse hakemalla hakea, vaan pysyy ajan tasalla helposti. Täältä löytyy jokaiselle jotakin: yksinkertaisesti viihdyttäviä artikkeleita rentoon lueskelemiseen mutta myös informatiivisia ja kiehtovia tekstejä elokuva-alasta vakavammassakin mielessä kiinnostuneille. Esimerkiksi artikkeleita Suomen Filmiteollisuudesta (SF), jotka tarjoavat lukijalle mahdollisuuden kurkistaa alan kulissien taaksekin. Jos mikään näistä kuulostaa hyvältä, on tämä sivusto tehty juuri sinua varten.

Historian havinasta nykypäivän maailmanmenestyksiin

Jo 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Suomessa tehtiin ensimmäisiä elokuvia. Näyttelijät ja ohjaajat näihin elokuviin valittiin silloin usein teatteripiireistä ja elokuvat olivat yleensä näytelmä- tai dokumentaarisia elokuvia. Vasta 1940 luvulla alkoi suomalainen elokuvatuotanto kukoistaa yleisön suosion kasvaessa. Menestys jatkuikin 1950-luvun loppupuolelle. Tätä menestystä on kutsuttu suomalaisen elokuvan kulta-ajaksi. 1960-luku laski yleisön määrää tuoden tullessaan television, josta riitti ihmettelyä suomalaisten kotona, aina 1990-luvun loppuun saakka, jolloin katsojaluvut kokivat jälleen uuden nousun.

Sittemmin kotimaiset elokuvat ovat osoittaneet tarjoavansa viihdettä, jonka parissa yhä useampi suomalainen viihtyy. Jotkut kotimaiset elokuvat ovat kirineet jopa kansainvälisten elokuvan ystävien suosioon. Kansainvälisesti myydyimpiin ja tunnetuimpiin ohjaajiin kuuluu myös meidän suomalaisten rakastama Aki Kaurismäki. Hänen elokuvansa ovat keränneet paljon huomiota maailmalla. Elokuva “Mies vailla menneisyyttä” voidaan kruunata menestyneimpänä suomalaisena elokuvana sen voitettua Cannesin elokuvajuhlilla 2. palkinnon, Grand Prix:n. Kati Outikainen sai parhaan naisnäyttelijän palkinnon samaisesta elokuvasta ja elokuva nimettiin myös Oscar-ehdokkaaksi parhaana vieraskielisenä elokuvana.

Suomalaisjulkkisten tapahtumarikkaat ja värikkäät elämät herättävät kiinnostusta

Suomalaisjulkkiksien elämää on puitu ja revitty rikki jo iät ajat iltapäivälehtien lööpeissä. Me suomalaiset tunnumme olevamme kiinnostuneita siitä, mitä kulissien takana tapahtuu. Ehkä saamme näin hyvän vertauskuvan siihen, että julkkiksetkin ovat vain tavallisia ihmisiä ja tekevät elämässään samanlaisia virheitä kuin mekin. Yksi Suomen kuuluisimpiin ja menestyksekkäimpiin elämänkertaelokuviin kuulunee “Matti”, joka on todellisiin tapahtumiin pohjautuva elokuva ja kuvaa nyt jo edesmenneen mäkihyppääjä Matti Nykäsen uraa ja värikkäitä elämän koukeroita. Jasper Pääkkönen tekee hienon roolityön nimiroolissa.

Teppo Airaksisen ohjaama “Juice” on saavuttanut suomalaisten keskuudessa suuren suosion. Muusikkona kansan sydämiin kasvaneen, jo edesmenneen Juice Leskisen dramaattinen elämäkerta elokuva perustuu Antti Heikkisen kirjoittamaan “Risainen elämä” -elämäkertaan. Tämä elokuva antaa todentuntuisen kuvan kuuluisan muusikon elämänvaiheista, siitä, kuinka kuuluisuuden tuoma elämäntapa tuhosi Juicelle tärkeitä ihmissuhteita, kuten Juicea itseäänkin. Elokuvan tapahtumat seuraavat Juicen lapsuutta Juankoskella, opiskeluvuosia Tampereella ja muusikon uran etenemistä muusikkokumppaneiden, kuten Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kanssa sekä rakkauselämää ja suhdetta Marjaan.

Mitähän sitä katsoisi tänään?

Joskus tuntuu, että kaikki on jo nähty. TV:stä tulee jatkuvasti samoja vanhoja leffoja ja alkaa pakostakin hiukan tympäistä. Selaat loputtomia listoja netissä, etkä tunnu löytävän mitään näkemisen arvoista. Mistä löytäisi uutta katsottavaa? Kuten mainittu, sivustoltamme voit löytää Top 10 -listoja suomalaisista elokuvista, vanhoista Suomi-Filmeistä, tai vaikka uudemmista, palkituista suomalaisista elokuvista, sekä vanhoista että uusista. Parissa minuutissa voit löytää itsellesi katsottavaa, sekä tiedon siitä, mistä kyseisen leffan voi löytää.

Top 10 -listoistamme löytyy paljon valinnanvaraa. Listoiltamme löydät komediaa – myös sitä vanhaa kunnon suomalaista huumoria, kuten Uuno Turhapuro -elokuvissa. Näistä voit halutessasi löytää tietoa sivultamme. Jos sinua kiinnostaa enemmänkin draama tai tositapahtumiin perustuvat elokuvat, niin niitäkin löytyy. Näitä ovat esimerkiksi suomalaisjulkkisten elämänkerrat tai Aki Kaurismäen elokuvat. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin! On myös mahdollista, että löydät jotain uutta oman mukavuusalueesi ulkopuolelta – tämä sivusto on hyvä paikka uusille ehdotuksille löytää mieleistäsi viihdettä.

Kriitikoiden valitsemat parhaat kotimaiset fiktioelokuvat

Jos luotat kriitikoiden parhaina pitämiin, ennemmin kuin suurimman yleisömenestyksen tavoittaneisiin suomalaisiin elokuviin, ja uskot sieltä löytyvän sinulle mieluista viihdettä, niin tässä Suomen elokuvakriitikoiden top 10 -lista suomalaisista elokuvista:

 1. Komisario Palmun erehdys (1960)
 2. Kauas pilvet karkaavat (1996)
 3. Valkoinen peura (1955)
 4. Tuntematon sotilas (1955)
 5. Kahdeksan surmanluotia (1972)
 6. Mies vailla menneisyyttä (2002 )
 7. Paha maa (2005)
 8. Jäniksen vuosi (1977)
 9. Sensuela (1973)
 10. Calamari Union (1985).

Voittamattomat Top 10 yleisö suosikit

Hieman uudemmat suomalaiset elokuvat ovat myös nauttineet suurista yleisömenestyksistä. Tässä top 10 -lista suomalaisista elokuvista, jotka ehdottomasti kannattaa katsoa, jos olet kotimaisten elokuvien ystävä;

 1. Häjyt (1999)
 2. Talvisota (1989)
 3. Tuntematon sotilas (1955)
 4. Pahat pojat (2003)
 5. Kummelin Kultakuume (1997)
 6. Helmiä ja Sikoja (2003)
 7. Kivenpyörittäjän kylä (1995)
 8. Täältä tullaan elämä (1980)
 9. Rööperi (2008)
 10. Rare Exports (2010).

Tervetuloa tutustumaan myös sivustomme muihin artikkeleihin!

 

 

1 thought on “Suomalaiset elokuvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *