Suomalaiset toimijat

Suomalaisnäyttelijöiden tunnettuus kasvaa maailmalla tasaisesti

Suomalaisia tai suomalaistaustaisia näyttelijöitä on ollut maailmalla kautta aikain, mutta viime vuosina he ovat saaneet myös julkista tunnustusta työstään. Suomalainen aksentti erityisesti englannin kielessä on voinut olla yksi syy siihen, että suomalaiset ovat saattaneet jäädä esimerkiksi naapurimaa Ruotsin filmitähtien varjoon Hollywoodissa. Kilpailu rooleista on kovaa, eikä virheisiin ole varaa. Suomalaiset ovat kuitenkin ottaneet opikseen ja tähdittävätkin nykyään sekä elokuvia että tv-sarjoja erityisesti Pohjoismaissa, mutta lisääntyvissä määrin myös muualla Euroopassa sekä Amerikassa.

Hollywoodista ja suomalaisista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta Renny Harlinia. Vaikka Harlin ei itse ole näytellytkään, on hänen suomalainen vaikutuksensa Hollywoodissa selvä – Harlinin tunnetuimmat ohjaukset ovat Die Hard 2 sekä Cliffhanger – kuilun partaalla. Harlin on tuonut Suomea ja suomalaisuuttaan runsaasti esille, josta ei varmasti ole ollut haittaa erityisesti hieman vanhemman sukupolven suomalaisnäyttelijöille. Yksi heistä on Samuli Edelmann, jonka kuuluisimpiin töihin lukeutuu muun muassa Vaarallinen tehtävä Ghost Protocol -elokuvan roiston rooli.

Viikinkejä ja karvaisia avaruusolioita

Yksi Suomen kirkkaimmista tähdistä elokuvamaailmassa on Peter Franzen, joka on näytellyt lukuisissa ulkomaisissa sarjoissa ja elokuvissa. Tällä hetkellä charmantti näyttelijä työskentelee elämänsä tähän asti isoimmassa ja tärkeimmässä miljoonatuotannossa Viikingeissä, jossa hän näyttelee yhtä pääosista, norjalaishallitsija Harald Kaunotukkaa. Suomalaisten ja amerikkalaisten elokuvien ja sarjojen lisäksi Franzen on myös näytellyt esimerkiksi ruotsalaisessa Beck-elokuvassa. Viikingit-sarjasta maailmankuuluisuuteen on ponnahtanut myös Jasper Pääkkönen, joka teki viime vuonna Hollywood-läpimurtonsa Spike Leen BlacKkKlansman-elokuvassa etelävaltioista kotoisin olevana natsina.

Elokuvamaailman yksi rakastetuimpia hahmoja on Star Warsin Chewbacca – yli kaksimetrinen karvainen avaruusolio, jonka äänen kaikki tuntevat. Vähemmän tunnettua on se, että puvun sisällä Chewieta nykyään näyttelee entinen koripalloilija, suomalainen Joonas Suotamo. Vaikka Suotamon kasvoja ei roolihahmon asun alta näekään, on hän jo tunnettu ja arvostettu näyttelijä Amerikassa. Aika harva suomalaisnäyttelijä voi sanoa näytelleensä jo kolmessa eri Star Wars -elokuvassa! Seuraava Suotamon tähdittämä Star Wars tulee ensi-iltaan joulukuussa 2019.

Naisetkin osaavat

Vaan missä ovat suomalaisnaiset Hollywoodista? Heitäkin toki löytyy. Vuonna 2010 Irina Björklund tähditti George Clooneyn rinnalla elokuvaa The American. Samaisessa tuotannossa näytteli myös toinen suomalainen, tosin mies, Samuli Vauramo. Pihla Viitala on tehnyt myös uraa Amerikassa ja on näytellyt muun muassa elokuvassa Hannu & Kerttu vuonna 2013. Vera Jordanova sekä Laura Birn ovat molemmat näytelleet suosituissa kauhuelokuvissa. Tuorein suomalaisnäyttelijän työ saattaa olla Krista Kososen pyörähtäminen hittielokuva Blade Runner 2049:ssa.

Ulkomailla näytteleminen ei tietenkään aina tarkoita automaattisesti Hollywoodia, vaan myös eurooppalaisissa elokuvissa on nähty useita suomalaisia. Ruotsissa mittavan uran ovat tehneen sekä useat suomenruotsalaiset että täysin suomenkieliset näyttelijät. Moni varmasti muistaa Stina Rautelinin, joka on näytellyt jopa 15:ssä suositussa Beck-elokuvassa ja hittisarja Varustamossa. Lisäksi myös esimerkiksi Aki Kaurismäen maailmankuuluissa elokuvissa näyttelevä Kati Outinen on tunnettu erityisesti maailman taide-elokuvapiireissä. Tämä on erityisen huomionarvoista myös siksi, että hän näyttelee suomeksi suomalaisessa elokuvassa.

Suomalaisnäyttelijöiden nousu

Vaikka englanninkielisissä elokuvissa suomalaiset usein näyttelevät ulkomaalaisia roolihenkilöitä lähinnä puutteellisen kielitaidon vuoksi, on tähän sääntöön myös iloisia poikkeuksia. Jo aiemmin mainittu Jasper Pääkkösen roolisuoritus BlacKkKlansmanissa on kerännyt laajasti kiittelyä. Lisäksi myös muualla maailmassa vaikuttavat näyttelijät, kuten esimerkiksi Venäjällä suursuosiota niittänyt Ville Haapasalo on elävä todiste siitä, että suomalaisuuden ei tarvitse olla taakka, vaan vahvuus. Haapasalo voitti arvostetun Venäjän elokuvataiteen valtionpalkinnon Käki-elokuvasta vuonna 2002, ja oppi Venäjällä opiskellessaan venäjän kielen.

Voidaankin toivoa, että Pääkkösen ja Haapasalon kaltaiset monipuoliset ja kielitaitoiset näyttelijät ovat suunnannäyttäjiä uuden polven suomalaisille näyttelijöille, jotka haluavat luoda uraa ulkomailla. Monessa tapauksessa Pääkkönen on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Salattujen elämien myötä hän nousi teinityttöjen suureksi suosikiksi, eikä sellaista hysteriaa ole aikaisemmin nähty suomalaisten näyttelijöiden keskuudessa. Lisäksi Suomessa tehdään enenevissä määrin myös maailmalle levitykseen tarkoitettuja elokuvia. Näistä mainittakoon muun muassa Tom of Finland -elokuva, joka oli elämäkertaelokuva taiteilija Touko Laaksosesta.

Tuotannot eivät tule koputtamaan suomalaisovelle

Maantieteellisesti Suomi on sijoittunut vähintäänkin epäkäytännöllisesti. Tuskin ketään läpimurtoaan vielä odottavaa näyttelijää tullaan kotiovelta menestyssarjoihin tai -elokuviin hakemaan, mutta vielä vähemmän, jos se samainen kotiovi on kymmenien tuhansien kilometrien päässä kuvauspaikasta. Suomalaisnäyttelijöiden on muutettava sinne, missä koekuvaukset ja mahdollisuudet ovat. Monet näyttelijät ja muut taiteilijat ovatkin muuttaneet Suomesta esimerkiksi Los Angelesiin unelmiensa perässä. Näin tekivät muun muassa näyttelijäpariskunta Peter Franzen ja Irina Björklund – ja katsokaa, missä he ovat nyt.

Lisää rohkeutta – ja rohkaisua

Suomessa näyttelijöiden taso on kova ja rahkeita selvästi riittää myös ulkomaille – kunhan vain uskaltaa. Rohkeutta ei kuitenkaan aina ole riittävästi, etenkään kun suomalainen yleisö ei aina ole rohkaisevin. Suomessa on usein tapana vähätellä suomalaisnäyttelijöiden ulkomaansuunnitelmia turhina tai mahdottomina. Tukea tulee vasta, kun alkaakin näyttää siltä, että läpimurto on mahdollinen. Onneksi uudempi sukupolvi on täynnä globaaleita maailmankansalaisia, jotka näkevät esteiden sijaan mahdollisuuksia. Toivottavasti nämä näyttelijät pääsevät levittämään Suomen sanomaa myös maan rajojen ulkopuolelle.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *